Domowe ptasie mleczko w formie tortu to deser na medal. Odkryj jego sekret
Do przygotowania domowego ptasiego mleczka potrzeba kilku podstawowych składników. Efektowny tort, oblany cieniutką warstwą czekolady, na pewno zrobi wrażenie na twojej rodzinie i gościach oraz stanie się jednym z ulubionych deserów.
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Domowe ptasie mleczko można przygotować na kilka sposobów. Moja rodzina uwielbia lekką masę na bazie białek i cukru (chłodzona beza), która zachwyca smakiem oraz rozpływa się w ustach.
Puszysty biszkopt piekę dzień wcześniej, nasączam ponczem, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki, żeby równomiernie zmiękł. Na drugi dzień robię lekką piankę i przekładam nią blaty oraz dekoruję ciasto polewą. Domowe ptasie mleczko wymaga schłodzenia przed podaniem – żeby masa zyskała odpowiednią konsystencję, a polewa zastygła, tworząc chrupiącą skorupkę, ciasto powinno się chłodzić co najmniej 4 godziny.
Składniki ciasta biszkoptowego powinny mieć temperaturę pokojową. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz piankę à la ptasie mleczko bez surowych białek.
Przepis: Domowe ptasie mleczko
Deser palce lizać.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 233 w każdej porcji
Składniki
Na ptasie mleczko:
- 7 białek z dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 10 kropli aromatu śmietankowego
Na biszkopt:
- 5 średnich jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Na poncz:
- 100 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Na polewę:
- 250 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Do piany z białek dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz suche składniki i wymieszaj za pomocą szpatułki.
- PieczenieWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut, ostudź i przekrój na dwa blaty. Nasącz biszkoptowe blaty wodą z sokiem z cytryny.
- Przygotowanie ptasiego mleczkaJajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wykorzystaj do innego przepisu. Żelatynę zalej wrzącą wodą i pozostaw do napęcznienia. Ubijaj białka, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy powstanie niezbyt gęsta piana, zacznij dodawać po jednej łyżce cukru i miksuj, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Miksuj jedynie do połączenia się składników. Do gęstej piany dodaj żelatynę i wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- WykonanieNa biszkoptowy blat wyłóż połowę masy i przykryj drugim blatem, lekko dociskając. Dodaj resztę ptasiego mleczka i wyrównaj wierzch łyżką lub szpatułką. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- DekorowanieCzekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej oraz rozgrzej w wysokim naczyniu z wrzącą wodą metalową szpatułkę. Wyłóż przestygniętą czekoladę na wierzch oraz boki ciasta i rozprowadź gorącą szpatułką. Resztę roztopionej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego i zrób na wierzchu ciasta dekoracyjne wzorki (opcjonalnie). Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało. Domowe ptasie mleczko podaję schłodzone. Wskazówka: żeby twarda skorupka z czekolady nie połamała się podczas krojenia, lekko rozgrzewam ostry nóż w gorącej wodzie.
Domowe ptasie mleczko podaję schłodzone. Wskazówka: żeby twarda skorupka z czekolady nie połamała się podczas krojenia, lekko rozgrzewam ostry nóż w gorącej wodzie.
Inne wersje domowego ptasiego mleczka
Masę do ciasta możesz również przygotować ze śmietanki kremówki 36% (600 ml), żelatyny (2 łyżki), wrzątku (100 ml), cukru (1/2 szklanki) oraz aromatu śmietankowego. Wystarczy, że zmiksujesz śmietankę kremówkę z cukrem i aromatem śmietankowym, dodasz napęczniałą żelatynę (zmiksowaną z 2-3 łyżkami bitej śmietany) i wymieszasz do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wyłożysz tężejącą masę na biszkoptowe blaty. Biszkopt możesz również przełożyć kremem na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone lub serka śmietankowego.
Domowe ptasie mleczko możesz przygotować także w wersji ekspresowej, zastępując biszkoptowe blaty okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami, ewentualnie herbatnikami maślanymi bądź kakaowymi.