Domowe ptasie mleczko w formie tortu to deser na medal. Odkryj jego sekret

Dodano:
Domowe ptasie mleczko Źródło: Shutterstock / Julia-Bogdanova
Ptasie mleczko to słodki przysmak, który kochają niemal wszyscy. Zapraszam po przepis na domową wersję tego specjału w rozmiarze XXL.

Do przygotowania domowego ptasiego mleczka potrzeba kilku podstawowych składników. Efektowny tort, oblany cieniutką warstwą czekolady, na pewno zrobi wrażenie na twojej rodzinie i gościach oraz stanie się jednym z ulubionych deserów.

Jak zrobić domowe ptasie mleczko?

Domowe ptasie mleczko można przygotować na kilka sposobów. Moja rodzina uwielbia lekką masę na bazie białek i cukru (chłodzona beza), która zachwyca smakiem oraz rozpływa się w ustach.

Puszysty biszkopt piekę dzień wcześniej, nasączam ponczem, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki, żeby równomiernie zmiękł. Na drugi dzień robię lekką piankę i przekładam nią blaty oraz dekoruję ciasto polewą. Domowe ptasie mleczko wymaga schłodzenia przed podaniem – żeby masa zyskała odpowiednią konsystencję, a polewa zastygła, tworząc chrupiącą skorupkę, ciasto powinno się chłodzić co najmniej 4 godziny.

Składniki ciasta biszkoptowego powinny mieć temperaturę pokojową. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz piankę à la ptasie mleczko bez surowych białek.

Przepis: Domowe ptasie mleczko

Deser palce lizać.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
233 w każdej porcji

Składniki

Na ptasie mleczko:

  • 7 białek z dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 10 kropli aromatu śmietankowego

Na biszkopt:

  • 5 średnich jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Na poncz:

  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na polewę:

  • 250 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Do piany z białek dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz suche składniki i wymieszaj za pomocą szpatułki.
  2. PieczenieWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut, ostudź i przekrój na dwa blaty. Nasącz biszkoptowe blaty wodą z sokiem z cytryny.
  3. Przygotowanie ptasiego mleczkaJajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wykorzystaj do innego przepisu. Żelatynę zalej wrzącą wodą i pozostaw do napęcznienia. Ubijaj białka, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy powstanie niezbyt gęsta piana, zacznij dodawać po jednej łyżce cukru i miksuj, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Miksuj jedynie do połączenia się składników. Do gęstej piany dodaj żelatynę i wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
  4. WykonanieNa biszkoptowy blat wyłóż połowę masy i przykryj drugim blatem, lekko dociskając. Dodaj resztę ptasiego mleczka i wyrównaj wierzch łyżką lub szpatułką. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  5. DekorowanieCzekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej oraz rozgrzej w wysokim naczyniu z wrzącą wodą metalową szpatułkę. Wyłóż przestygniętą czekoladę na wierzch oraz boki ciasta i rozprowadź gorącą szpatułką. Resztę roztopionej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego i zrób na wierzchu ciasta dekoracyjne wzorki (opcjonalnie). Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało. Domowe ptasie mleczko podaję schłodzone. Wskazówka: żeby twarda skorupka z czekolady nie połamała się podczas krojenia, lekko rozgrzewam ostry nóż w gorącej wodzie.

Domowe ptasie mleczko podaję schłodzone. Wskazówka: żeby twarda skorupka z czekolady nie połamała się podczas krojenia, lekko rozgrzewam ostry nóż w gorącej wodzie.

Inne wersje domowego ptasiego mleczka

Masę do ciasta możesz również przygotować ze śmietanki kremówki 36% (600 ml), żelatyny (2 łyżki), wrzątku (100 ml), cukru (1/2 szklanki) oraz aromatu śmietankowego. Wystarczy, że zmiksujesz śmietankę kremówkę z cukrem i aromatem śmietankowym, dodasz napęczniałą żelatynę (zmiksowaną z 2-3 łyżkami bitej śmietany) i wymieszasz do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wyłożysz tężejącą masę na biszkoptowe blaty. Biszkopt możesz również przełożyć kremem na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone lub serka śmietankowego.

Domowe ptasie mleczko możesz przygotować także w wersji ekspresowej, zastępując biszkoptowe blaty okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami, ewentualnie herbatnikami maślanymi bądź kakaowymi.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...